Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
[...] zjawisko, które może zniechęcać pacjentów do jedzenia, a więc powoduje dalszy spadek masy ciała lub utrudnia przybieranie na masie (w zależności od wariantu chemioterapii, jaki został przyjęty). Metaliczny posmak w ustach może być związany z interwencją polegającą na korygowaniu rysów twarzy z użyciem toksyny botulinowej. Jest to jedna z [...]
[...] błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może powodować wzdęcia, gazy, a także bóle [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
[...] stały dopływ składników budulcowych, co przekłada się na poprawę regeneracji. Które białko wybrać na masę, a które na rzeźbę? Wybór odżywki białkowej ze względu na to, jaki mamy cel treningowy, jest dość proste. Praktycznie nie ma większego znaczenia, które białko wybierzemy w kontekście uzupełnienia diety, gdyż każde z nich będzie po [...]
Zdrowe odżywianie jest istotne nie tylko dla utrzymania zgrabnej sylwetki, ale także (a raczej przede wszystkim) dla naszego zdrowia. Jak to się mówi — jesteś tym, co jesz. Ważne jest zatem, by żywność, którą zjadamy, pochodziła ze sprawdzonego źródła, była jak najmniej przetworzona i pełna witamin, minerałów i innych składników odżywczych. [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
[...] się na anaboliczne slogany reklamowe, warto nieco zasięgnąć opinii. Podsumowanie Wybór odżywki białkowej nie powinien być skomplikowany. Ważne, aby zadać sobie pytanie, w jakim celu będziemy korzystać z produktu tego typu, o jakiej porze dnia będziemy je głównie pić. To, czy białko potrzebujemy na co dzień, będzie predysponowało do wyboru [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
Twoje ciało składa się w 55% - 60% z wody. Mężczyźni mają więcej wody i znajdują się w górnej granicy normy, ponieważ mają więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej, która zawiera mniej wody. Kobiety, ponieważ mają więcej tłuszczu w organizmie, znajdują się bliżej dolnego zakresu normy. Pomimo tych niewielkich różnic, bez względu na płeć, ponad [...]
[...] wiele zanieczyszczeń, jak również pestycydów. Grejpfruty Jeśli nie przekonuje cię gorzkawy smak grejpfruta, z pewnością przekona cię do niego bogactwo wartości odżywczych, jakie kryje w sobie ten owoc. Już połowa grejpfruta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ponad 60%. Znajdziemy w nim również niewielkie ilości witaminy A, manganu, [...]
[...] zawarte są fakty. Pojawiają się również pewne sprzeczności, mity i opinie bazujące na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko zależy od tego, jaki jest nasz pogląd na produkty zwierzęce. Skoro jesteś osobą, która np. spożywa jaja, ryby i produkty mleczne, to dostarczane wraz z nimi białka będą wspomagały syntezę [...]
Wykorzystanie odpowiedniej ilości białka w diecie osoby trenującej należy do podstawowych strategii planowania diety. Oznacza to, że wysiłek, jaki podejmujemy na siłowni, będzie skutecznie podnosił zapotrzebowanie na białko. Układając więc jadłospis, konieczne jest nie tylko uwzględnienie wydatku energetycznego poniesionego na trening, ale i [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
[...] źródło sodu w naszej diecie. Podsumowanie Łaknienie na sól z jednej strony nie jest niczym niezwykłym, ponieważ nasz organizm jej potrzebuje, ale z drugiej może być oznaką jakiegoś problemu w organizmie. Od dawna wiadomo, że nasza żywność jest naładowana solą, więc w większości przypadków bardzo ciężko o niedobory sodu. Skąd zatem ta chęć na [...]
Białko jest podstawowym budulcem organizmu. Potrzebne jest do regeneracji oraz regulacji procesów życiowych. Spożywanie odpowiedniej ilości białka może przyczynić się, w zależności od celów, do lepszego wyglądu naszej sylwetki. Każdy sportowiec wie, że nie zbuduje masy mięśniowej, jeśli nie dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów. Kulki [...]
[...] drożdży rozwój prozapalnych chorób serca powstawanie kamieni żółciowych zaostrzanie objawów artretyzmu wywołanie zapalenia wyrostka robaczkowego Działań niepożądanych, jakie wywołuje zwiększona konsumpcja cukru w diecie, jest o wiele więcej. Są one przyczyną wszelkiej maści chorób, które w pierwszych etapach diagnozy nie zostają powiązane [...]